Begin 2022 komt er weer een nieuwe WOZ-beschikking. Daarin staat de waarde van jouw woning per 1 januari 2021. Grote kans dat je WOZ-waarde is gestegen. Is het belangrijk om even te checken of de waarde klopt? Lees hieronder wat je moet weten over de WOZ.

Belang WOZ-waarde

Wil je minder belasting betalen over je huis? De gemeente schat elk jaar wat je huis zo’n beetje waard is, maar het komt voor dat die waardebepaling niet klopt. Het kan zeker lonen om bezwaar te maken tegen je WOZ-beschikking. Hoe hoger de WOZ-waarde, hoe hoger de belastingen en heffingen van de gemeente en het waterschap. De WOZ-waarde kan ook van belang zijn bij de verkoop van je huis of de hypotheekrente. Het kan dus zeker interessant voor je zijn om de hoogte van de WOZ-waarde te controleren. Het percentage huishoudens dat bezwaar maakt tegen de WOZ-waarde is heel laag: iets meer dan 1%. Naar schatting is van deze selecte groep bezwaarmakers ongeveer 50% van de bezwaren succesvol.

WOZ-waarde woning controleren

Het is makkelijker dan je denkt om de WOZ-waarde van je woning te checken. Vraag eerst het taxatieverslag van de gemeente op. Via de website WOZ-waardeloket kan je zonder kosten nagaan wat de WOZ-waarde van vergelijkbare woningen is om zo te beoordelen of jouw WOZ-waarde klopt. Wil je nog een stap verder gaan? Check dan het Kadaster. Daarin kan je binnen een postcodegebied vinden voor welke prijs vergelijkbare woningen zijn verkocht. Voor een paar euro kan je die informatie opvragen. En niet onbelangrijk: een makelaar kan kort op papier zetten wat de waarde is van je woning. Dat helpt natuurlijk als onderbouwing.

Argumenten bezwaar WOZ-waarde

Welke argumenten hebben succes vraag je je dan af. Uit de praktijk is gebleken dat het aanvoeren van onder meer de volgende argumenten kunnen leiden tot verlaging van de WOZ-waarde: achterstallig onderhoud, overlast in de buurt, scheuren in de woning, schade, uitzichtbelemmering, gezondheidsrisico’s, laag energielabel.

Kosten bezwaar WOZ-waarde

Misschien weerhouden de kosten je ervan om bezwaar te maken. Het maken van bezwaar bij de gemeente kost je echter niets. Voor het indienen van een bezwaarschrift kunnen wij een wettelijke vergoeding vorderen van de gemeente als het bezwaar gegrond is. Daarnaast krijg je dan ook nog eens geld terug dat het taxatierapport heeft gekost.

Advies

Wil je advies of hulp over dit onderwerp? Neem gerust contact met onze specialisten op. Wij helpen je graag!